Engineering

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q91.
A very brief, high voltage spike on an ac power line is called as - 
1) A bleeder 2) An arc
3) A transient 4) An avalanche
5)A clipped peak
Answer : A transient
View Answer

Q92.
Which of the following is not a common form of data transmission ?
1) Polarization modulation 2) Frequency modulation
3) Amplitude modulation 4) Phase modulation
5)Pulse modulation
Answer : Polarization modulation
View Answer

Q93.
A diode can be used as a frequency multiplier because of its - 
1) Junction capacitance 2) Non linearity
3) Avalanche voltage 4) Forward breakover
5)Charge carrier concentration
Answer : Non linearity
View Answer

Q94.
If 60 J of energy are available for every 15 C of charge, what is the voltage ?
1) 4 V 2) 60 V
3) 15 V 4) 0.25 V
Answer : 4 V
View Answer

Q95.
The pressure energy goes on changing into kinetic energy in case of -
1) Pelton turbine 2) Francis turbine
3) Kaplan turbine 4) Francis and Kaplan
5)None of these
Answer : Francis and Kaplan
View Answer

Q96.
The pressure energy goes on changing into kinetic energy in case of -
1) Pelton turbine 2) Francis turbine
3) Kaplan turbine 4) Francis and Kaplan
5)None of these
Answer : Francis and Kaplan
View Answer

Q97.
A turbine is having specific speed of 400. Then the turbine would be

1) Kaplan turbine 2) Francis turbine
3) Pelton turbine 4) only 2 & 3
5)None of the above
Answer : Kaplan turbine
View Answer

Q98.
A turbine is having specific speed as 100. Then the turbine would be -
1) Kaplan turbine 2) Francis turbine
3) Pelton turbine 4) Steam turbine
5)None of these
Answer : Francis turbine
View Answer

Q99.
The axial flow reaction turbine, in which vanes are fixed to the hub and they are not adjustable, is known as - 
1) Kaplan turbine 2) Francis turbine
3) propeller turbine 4) Pelton turbine
5)None of these
Answer : propeller turbine
View Answer

Q100.
In case reaction turbine, the total head at the inlet of a turbine consists of -
1) pressure energy and kinetic energy 2) kinetic energy only
3) pressure energy only 4) only 1 & 2
5)None of the above
Answer : pressure energy and kinetic energy
View Answer