Engineering

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123Next

Q1.
Which of the following is the chief advantage of die casting ?
1) possibility of incorporating thick sections in small castings 2) casting of inserts is possible
3) wide tolerances are possible 4) high production rates are possible
5)None of these
Answer : high production rates are possible
View Answer

Q2.
 If carbon present in cast iron is partly free and partly in combined state, it is called _____.
1) White cast iron 2) Grey cast iron
3) Molten cast iron 4) None of these
5)None of these
Answer : White cast iron
View Answer

Q3.
What is the main purpose of annealing ?
1) to improve machinability 2) to improve magnetism
3) to increase hardness 4) to increase toughness
5)None of these
Answer : to improve machinability
View Answer

Q4.
The purpose of transmission in an automobile is to vary the - 
1) speed of the automobile 2) torque of the automobile
3) power of the automobile 4) fuel efficiency of the automobile
5)None of these
Answer : torque of the automobile
View Answer

Q5.
Which one of the following is not the advantage of CNC machine ?
1) Reduces inspection time 2) Reduces tooling time
3) Higher initial cost 4) Higher rate of production
5)None of these
Answer : Higher initial cost
View Answer

Q6.
Which one of the following processes is used for removing scratches from the previous operations ?
1) Enamelling 2) Painting
3) Oxidation 4) Polishing
5)None of these
Answer : Painting
View Answer

Q7.
 What is the used of  a feeler gauge to check ----------  ?
1) Radius 2) Screw pitch
3) Surface roughness 4) Unsymmetrical shape
5)Thickness of clearance
Answer : Thickness of clearance
View Answer

Q8.
Which of the following is an example of potential energy ?

1) tea-kettle steam 2) a moving vehicle
3) the sun 4) a battery
5)None of these e
Answer : a battery
View Answer

Q9.
In a uniform circular motion if the radius is doubled the centripetal force now required is - 
1) 1- quarter as great as before 2) half as great as before
3) twice as great as before 4) four times as great as before
5)None of these
Answer : half as great as before
View Answer

Q10.
The pressure energy goes on changing into kinetic energy in case of -
1) Pelton turbine 2) Francis turbine
3) Kaplan turbine 4) Francis and Kaplan
5)None of these
Answer : Francis and Kaplan
View Answer

Previous123Next