Engineering

ISBT Reasoning for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous12Next

Q1.
A soil sample has specific gravity of 2.60 and a void ratio of 0.78. What should be the percentage  of water required to fully saturate the soil at the void ratio ?
1) 12 2) 16
3) 30 4) 40
5)None of these
Answer : 30
View Answer

Q2.
The proper and accurate measurement of concrete ingredients for uniformity of proportion, is known as ----- 
1) grading 2) curing
3) mixing 4) batching
5)None of these
Answer : mixing
View Answer

Q3.
A beam fixed at the and subjected to lateral loads only is statically indeterminate and degree of indeterminacy is ------- .
1) 1 2) 2
3) 3 4) 4
5)None of these
Answer : 2
Explanation : Number of equations = 2
Number of reactions = 4 
so, Indeterminacy = 4 -2 = 2 
View Answer

Q4.
A cantilever beam of span L is subjected to a downward load of 800 kN uniformly distributed over its length and a concentrated upward load P at its free end. For vertical displacement to be zero at the free end, the value of  P is -----.
1) 300 kN 2) 500 kN
3) 800 kN 4) 1000 kN
5)None of these
Answer : 300 kN
Explanation : PL3/3EI = wL4/8EI

So, P = 3/8 (wl) =( 3/8) x 800 = 300 kN
View Answer

Q5.
The symmetry of stress tensor at a point in the body under equilibrium is obtained from ------.
1) conservation of mass 2) force equilibrium equations
3) moment equilibrium equations 4) conservation of energy
5)None of these
Answer : moment equilibrium equations
View Answer

Q6.
A cantilever beam curved in plain and subjected to lateral loads will develop at  any section.
1) BM and SF 2) BM and twisting moment
3) Twisting moment and SF 4) BM, twisting moment and SF
5)None of these
Answer : BM, twisting moment and SF
View Answer

Q7.
In a linear elastic structural element ---------
1) stiffness is directly proportional to flexibility 2) stiffness is indirectly proportional to flexibility
3) stiffness is equal to flexibility 4) stiffness and flexibility are not related
5)None of these
Answer : stiffness and flexibility are not related
View Answer

Q8.
What is the maximum value of Poisson's ratio for an elastic materials ?
1) 0.25 2) 0.5
3) 0.75 4) 1
5)None of these
Answer : 0.5
View Answer

Q9.
What is the number of independent elastic constants for a linear elastic isotropic and homogeneous material ?
1) 4 2) 3
3) 2 4) 1
5)None of these
Answer : 3
View Answer

Q10.
The 'plane section remains plane' assumption in bending theory implies:
1) strain profile is linear 2) stress profile is linear
3) both strain and stress profiles are linear 4) shear deformations are neglected
5)None of these
Answer : strain profile is linear
View Answer

Previous12Next