Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q71.
SEBI has been imposed a restriction on money flow in equity through ‘P-notes’. What is   the full form of ‘P-notes’?
1) permanent notes 2) purchase notes
3) participatory notes 4) private notes
5)None of these
Answer : participatory notes
View Answer

Q72.
The three banks, Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were amalgamated in 1921 to form a new bank, named as ----- 
1) Reserve Bank of India 2) Imperial Bank of India
3) Bank of India 4) Union Bank of India
5)None of these
Answer : Imperial Bank of India
View Answer

Q73.
Which is the largest commercial bank in India ?
1) Reserve Bank of India(RBI) 2) State Bank of India(SBI)
3) ICICI Bank 4) Bank of India (BOI)
5)None of these
Answer : State Bank of India(SBI)
View Answer

Q74.
India won the Kabaddi World Cup 2016 by defeating Iran by 38-29 in the finals at Ahmedabad’s TransStadia Arena on 22 October 2016. This was the third consecutive world cup title for India. Who was adjudged Most Valuable Player of the World Cup ? 
1) Ajay Thakur 2) Jang Kun Lee
3) Anup Kumar 4) Meraj Sheykh
5)None of these
Answer : Jang Kun Lee
View Answer

Q75.
The Ministries of Culture and Tourism have put all officials on duty to monitor implementation of polythene ban at monuments. The ban comes into effect on which date, the day PM Narendra Modi launched the Swachh Bharat Abhiyan ?
1) September 16 2) October 2
3) October 8 4) October 16
5)None of these
Answer : October 2
View Answer

Q76.
Recently, the Union Government of India  constituted a six members committee for Composition of MPC  to fix the benchmark policy rate (repo rate) required to contain inflation within the specified target level. Who is the chair- person of the committee ?
1) Urjit Patel 2) R Gandhi
3) Michael Patra 4) Chetan Ghate
5)None of these
Answer : Urjit Patel
Explanation :

Composition of MPC :

Urjit Patel: RBI Governor (Chairperson).

R Gandhi: Deputy Governor RBI in charge of Monetary Policy (Member).

Michael Patra: Executive Director of RBI (Member).

Chetan Ghate: Professor, Indian Statistical Institute (ISI) (Member).

Professor Pami Dua: Director, Delhi School of Economics (DSE) (Member).       

Ravindra H. Dholakia: Professor Indian Institute of Management (IIM), Ahmedabad (Member). 

View Answer

Q77.
Recently, Somesh Sharma was elected as president of the Indian Newspaper Society (INS) for 2016-17. He succeeds P V Chandran of Grehalakshmi of Mathrubhumi Group. Presently ,he is working as the editor of ---------.
1) Rashtradoot Saptahik 2) The Hindu Weekly
3) Dainik Jagran 4) Dainik Bhaskar
5)None of these
Answer : Rashtradoot Saptahik
View Answer

Q78.
According to American Pew Research Centre ,India has received nearly $11 billion in remittances from the US in 2015. What is the rank of India ranks in remittances from the US in 2015.
1) 1st 2) 2nd
3) 3rd 4) 4th
5)None of these
Answer : 3rd
Explanation : India ranks third after Mexico ($24 billion) and China ($16 billion) in remittances from the US in 2015.
View Answer

Q79.
The Union Railway Ministry has flagged off the maiden broad gage train service dubbed as ‘Tripura Sundari Express’ from Agartala (Tripura) that will cover distance of 2461 kms to which place ?
1) Kolkatta 2) Agra
3) New Delhi 4) Mumbai
5)Srinagar
Answer : New Delhi
View Answer

Q80.
Recently, the Union Government has constituted the District Development Coordination and Monitoring Committee (DDCMC) for effective development and coordination of Central Government’s programme. Which of the following statement/s is  or are correct ?

A)  It will be known as DISHA and first meeting will be held on August 13, 2016.

B) It will monitor the implementation of 28 schemes and programmes of Union Ministry of Rural Development and other Ministries to promote synergy and convergence for greater impact.

C) The main purpose of the DISHA is to coordinate with Central and State and local Panchayat Governments. 
1) Only A is correct 2) Only A and B are correct
3) Only B and C are correct 4) All A , B and C are correct
5)None of these
Answer : All A , B and C are correct
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook