Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q61.
Which port trust was renamed as Deendayal Port Trust by the Union Government on 25 September 2017 ?  
1) Kandla 2) Chennai
3) Kolkatta 4) Vishakhapatnam
5)None of these
Answer : Kandla
View Answer

Q62.
Which state is poised to become the first in the country where entire assembly poll will be conducted using the EVMs equipped with Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) ? 
1) Kerala 2) Madhya Pradesh
3) Rajasthan 4) Gujarat
5)None of these
Answer : Gujarat
View Answer

Q63.
According to World Economic Forum' Global Competitiveness Report, India is World's 40th Most Competitive Economy in the World. Which of the following country stood No.1 in that ranking ? 
1) Switzerland 2) Norway
3) USA 4) Singapore
5)None of these
Answer : Switzerland
View Answer

Q64.
What is India’s rank in World Economic Forum’s (WEF) global competitiveness index that was released on 26 September 2017? 
1) 32nd 2) 36th
3) 40th 4) 42nd
5)None of these
Answer : 40th
View Answer

Q65.
Prime Minister Narendra Modi on 25 September 2017 launched a scheme called  ‘Saubhagya – Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana’ to provide electricity to all citizen living in –
1) Urban households only 2) Rural households only
3) Rural and Urban households 4) Metro city households only
5)None of these
Answer : Rural and Urban households
View Answer

Q66.
What is the new minimum average monthly balance (MAB) requirement for SBI’s savings account holders as was revised by the bank on 25 September 2017 ?
1) Rs. 2,000 2) Rs. 2,500
3) Rs. 3,000 4) Rs. 3,500
5)5) None of these
Answer : Rs. 3,000
View Answer

Q67.
On 25th September 2017, Which of the following (nationalize / public bank) sector opened its sixth branch in Singapore ?
1) State Bank of India (SBI) 2) Bank of India
3) Punjab National Bank 4) Bank of Baroda
5)None of these
Answer : State Bank of India (SBI)
View Answer

Q68.
Which South African Cricketer recently announced his retirement from Test Cricket ?
1) Dale Steyn 2) AB de Villiers
3) JP Duminy 4) Hashim Amla
5)None of these
Answer : JP Duminy
View Answer

Q69.
Who was appointed the new Chief of the National Investigation Agency (NIA) by the Union Government on 18 September 2017 ? 
1) Y.C Modi 2) Sharad Kumar
3) Sharad Chandra Sinha 4) YK Sinha
5)None of these
Answer : Y.C Modi
View Answer

Q70.
Recently, India's apex court Supreme Court gave a historic verdict that which right  is declared as the Fundamental Right ?
1) Right to Education 2) Right against exploitation
3) Right to Privacy 4) Right to Speech
5)Right to Liberty
Answer : Right to Privacy
Explanation : The apex Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court, led by Chief Justice of India J.S. Khehar ruled that the right to privacy is intrinsic to life and liberty, thus coming under Article 21, and comes to the various fundamental freedoms in PART III of the Indian Constitution. The Fundamental rights are Right to equality, Right to freedom, Right against exploitation, Right to freedom of religion, Cultural and Educational rights, and Right to constitutional remedies are the 6 fundamental rights of India.
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook