Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q41.
Recently, which state became the first Indian state to use Automated Weather Stations (AWSs) for farmers by inaugurating the first such station ?
1) Rajasthan 2) Gujarat
3) Maharashtra 4) Andhra Prdesh
5)None of these
Answer : Maharashtra
View Answer

Q42.
According to the World Economic Forum (WEF) report , India was ranked 40th among the 136 economies across the world in 2017 Travel and Tourism Competitiveness Index (TTCI).Which country ranked as No.1 ?
1) France 2) Germany
3) Japan 4) Spain
5)None of these
Answer : Spain
View Answer

Q43.
Which film was declared the Best Film at 64th National Film Awards that were announced on 7 April 2017 ? 
1) Kaasav (Marathi) 2) Ventilator (Marathi)
3) Rustom (Hindi) 4) Sathamanam Bhavathi (Telugu)
5)None of these
Answer : Kaasav (Marathi)
View Answer

Q44.
The Union Government has announced its decision to merge Bharatiya Mahila Bank (BMB) with State Bank of India (SBI). BMB, India’s first bank devoted primarily to women banking, became operational in which  year ? 
1) 2011 2) 2012
3) 2013 4) 2014
5)None of these
Answer : 2013
View Answer

Q45.
Railway Minister Suresh Prabhu on 18 March 2017 flagged off the first indigenously built suburban train rake in Mumbai. What is the name given to this train rake  ?
1) Bombay 2) Medha
3) Pranjana 4) Sindhu
5)None of these
Answer : Medha
View Answer

Q46.
The Union Government has approved the National Health Policy -2017 after having deferred it twice before. Recently, the policy intends to increase life expectancy at birth from 67.5 years to ----- by year 2025.
1) 68 years 2) 69 years
3) 70 years 4) 72 years
5)None of these
Answer : 70 years
View Answer

Q47.
Air India during March 2017 claimed world record for undertaking the first-ever journey around the world with all-women crew. This historic flight was undertaken between which two destinations ? 
1) New Delhi and San Francisco 2) Mumbai to Tokyo
3) New Delhi to Toronto 4) New Delhi to Washington D.C
5)None of these
Answer : New Delhi and San Francisco
View Answer

Q48.
India's largest Public Sector Bank SBI recently announced steep increase in the minimum balance required for maintaining savings account from 1 April 2017. What is the new stipulated monthly average balance (MAB) for for branches in six metros locations ?
1) Rs.3000 2) Rs.4000
3) Rs.5000 4) Rs.10000
5)None of these
Answer : Rs.5000
View Answer

Q49.
Indian Navy’s aircraft carrier ‘INS Viraat’ was decommissioned after almost 30 years of service on 6 March 2017. It was the second aircraft carrier in service and was purchased from the British Royal Navy. What was its original name ? 
1) INS Chakra 2) HMS Hermes
3) INS Satpura 4) Sagardhwani
5)None of these
Answer : HMS Hermes
View Answer

Q50.
Iris Mittenaere of  France Crown as Miss Universe 2017,edged out Miss Haiti, the first runner-up, and Miss Colombia the second runner-up. The mega Beauty pageants of Miss Universe 2017 being held in which of the following city?
1) Sanya 2) Manila
3) Bogota 4) Bangkok
5)None of these
Answer : Manila
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook