Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1491.
As per the new guidelines issued by SEBI, companies are required to list shares within how many days of the closure of the Initial Public Offers ( IPOs ) ?
1) 60 days 2) 12 days
3) 30 days 4) 45 days
5)None of these
Answer : 45 days
View Answer

Q1492.
Which one of the following is the full form of the abbreviation  'IFRS'  as used in corporate / finance sector ? 
1) Indian Financial Reconciliation Standards 2) Interpretation and Formal Reporting System
3) International Financial Reporting Standards 4) International Financial Reporting System
5)None of these
Answer : International Financial Reporting Standards
View Answer

Q1493.
Which of the following is not one of the major functions of the National Bank for Agricultural and Rural Development(NABARD) ?
1) Acting as a regulator for cooperative banks and RRBs 2) Acting as a coordinator in the operations of rural credit institutions
3) Extending assistance to the government and others in matters related to rural development. 4) Providing refinance to lending institutions in rural areas.
5)Review of monetary and credit policy
Answer : Review of monetary and credit policy
View Answer

Q1494.
What does the term 'AAY' denote? It is the short form of a social scheme launched by the Government of India ?
1) Asian Awas Yojana 2) Area Antyodaya Yojana
3) Antyodaya Anna Yojana 4) Antyodaya Awas Yojana
5)None of these
Answer : Antyodaya Anna Yojana
View Answer

Q1495.
Which of the following is a popular women empowerment  programme in India ?
1) Bharat Nirman 2) Self Help Group
3) Mid Day Meal Scheme 4) Swabhiman
Answer : Self Help Group
View Answer

Q1496.
Which of the following has been established mainly to promote micro, small &medium industrial sector in India ?
1) NABARD 2) SIDBI
3) IDBI Bank 4) EXIM Bank
Answer : SIDBI
View Answer

Q1497.
IAEA  is an organisation which functions in the area of _______?
1) Promoting international understanding among the nations 2) World Trade
3) Nuclear energy 4) Control of Foreign Direct Investment
5)Prevention of money Laundering
Answer : Nuclear energy
View Answer

Q1498.
Which of the following organisations has given a warning to the Nations of the world that there may be increased risk to global financial stability in the world ?
1) World Trade Organization 2) Asian Development Bank
3) World Bank 4) International Monetary Fund
5)UNCTAD
Answer : World Bank
View Answer

Q1499.
What does the 'M' denote in the abbreviated term 'MRTP', an act which was applicable in India till recently ?
1) Minimum 2) Money
3) Market 4) Monopolies
5)Moral
Answer : Monopolies
View Answer

Q1500.
In economic terms, the total market value of all final goods and services produced in a country in a given year is known as ?
1) GNP 2) GDP
3) PPP 4) Inflation
Answer : GDP
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook