Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1441.
Chinese President Xi Jinping on 17th September 2014 commenced his three-day state visit to India from Gujarat - the home state of Indian Prime Minister Narendra Modi. Before him, who was the last Chinese President to visit India ? 
1) Rong Yiren 2) Hu Jintao
3) Jiang Zemin 4) Zeng Qinghong
5)None of these
Answer : Hu Jintao
Explanation :




View Answer

Q1442.
Despite numerous signs of recovery being seen in Indian economy, banking credit growth plunged to its lowest level in last 5 years. What was the banking credit growth rate as on 31 August 2014, which was the lowest in last 5 years ? 
1) 8.75% 2) 9.5%
3) 10.9% 4) 11.2%
5)None of these
Answer : 10.9%
View Answer

Q1443.
Which Indian Institute of Management (IIM) of the country on 17 September 2014 launched www.iboughtproperty.com, a crowdsourcing portal, with the objective of promoting transparency in the real estate sector ? 
1) IIM Bangalore 2) IIM Ahemadabad
3) IIM Kozhikode 4) IIM Lucknow
5)None of these
Answer : IIM Bangalore
View Answer

Q1444.
Shankar Barua, who allegedly committed on 17th September 2014, was the former Director General of Police (DGP) of which state ? 
1) Manipur 2) Assam
3) West Bengal 4) Tripura
5)Jarkhand
Answer : Assam
View Answer

Q1445.
What was the percentage drop in mortality rates for children under-five years worldwide as stated in the pertaining report released by the United Nations Organisation on 16 September 2014 ? 
1) 24% 2) 49%
3) 51% 4) 64%
5)None of these
Answer : 49%
View Answer

Q1446.
Which  of the following country recorded the highest number of neonatal deaths in the world during 2012 as revealed in the report released by the United Nations, recently ?
1) Nigeria 2) Bangaladesh
3) China 4) India
5)Democratic Republic of Congo
Answer : India
View Answer

Q1447.
According to the Quacquarelli Symonds (QS) World University Ranking's Top 200 list that was released on 16 th September 2014 not a single Indian university found a place in the list. Which international university topped this list, which is considered as the most rigorous of its type ? 
1) Harvard University 2) Massachusetts Institute of Technology (MIT)
3) Yale University 4) Oxford University
5)Cambridge University
Answer : Massachusetts Institute of Technology (MIT)
View Answer

Q1448.
The Bharatiya Janata Party (BJP) suffered a major setback in the assembly by-polls held in the states of Uttar Pradesh, Rajasthan and Gujarat on 11 September 2014 and able to win ---- seats out of total 24 assembly seats in these three states ? 
1) 10 2) 12
3) 14 4) 15
5)None of these
Answer : 10
View Answer

Q1449.
Who became the youngest MP in the 16th Lok Sabha after the declaration of his victory in Lok Sabha by-election on 16 September 2014 ? 
1) Raj Kumar Saini 2) Shamik Bhattacharya
3) Tej Pratap Singh Yadav 4) Akshay Yadav
5)harmendra Yadav
Answer : Tej Pratap Singh Yadav
View Answer

Q1450.
Which bank claimed first spot in the mobile banking segment in the country, as reported in the latest data released by the RBI on 15 September 2014 ? 
1) Punjab National Bank 2) State Bank of India (SBI)
3) ICICI 4) IDBI
5)Corporation Bank
Answer : State Bank of India (SBI)
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook