Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q111.
Which of the following state became the first state in India to launch High Risk Pregnancy (HRP) Portal, as was disclosed during January 2018 ? 
1) Madhya Pradesh 2) Kerala
3) Goa 4) Haryana
5)None of these
Answer : Haryana
View Answer

Q112.
Which state ranked No.1 in the newly commenced logistics index called Logistics Ease Across Different States (LEADS) that lists logistics performance of Indian states and Union territories ?
1) Tamil Nadu 2) Gujarat
3) Kerala 4) Himachal Pradesh
5)None of these
Answer : Gujarat
View Answer

Q113.
Which state became the first in India offer Hindi e-mail IDs in an effort to offer vernacular e-mail service to its residents? 
1) Uttar Prdesh 2) Gujarat
3) Madhya Pradesh 4) Rajasthan
5)None of these
Answer : Rajasthan
View Answer

Q114.
Which of the of the following is first made-in-India Scorpene class submarine which commissioned into the Indian Navy by Prime Minister Narendra Modi on 14 December 2017 ? 
1) INS Khanderi 2) INS Arihant
3) INS Chakra 4) INS Kalvari
5)None of these
Answer : INS Kalvari
View Answer

Q115.
The first-ever meeting of BIMSTEC Task Force on Traditional Medicine (BITFM) was held in which place ?
1) New Delhi 2) Dhaka
3) Colombo 4) Islambad
5)None of these
Answer : New Delhi
View Answer

Q116.
Which corporate entity on 26 October 2017 became the first Indian company to cross Rs. 6 trillion market capitalization ? 
1) NALCO 2) Wipro
3) Tata Power Ltd. 4) Reliance Industries Ltd (RIL)
5)None of these
Answer : Reliance Industries Ltd (RIL)
View Answer

Q117.
Which country’s passport was ranked as the World’s most powerful passport in a new ranking of world passports released on 26 October 2017 by website Passport Index ? 
1) India 2) Singapore
3) Germany 4) Sweden
5)None of these
Answer : Singapore
View Answer

Q118.
Who won the 2017 Nobel Prize for Economics as was announced by the Royal Swedish Academy of Sciences on 9 October 2017 ?
1) Raghuram Rajan 2) Richard Thaler
3) Kazuo Ishiguro 4) Joachim Frank
5)None of these
Answer : Richard Thaler
View Answer

Q119.
Which port trust was renamed as Deendayal Port Trust by the Union Government on 25 September 2017 ?  
1) Kandla 2) Chennai
3) Kolkatta 4) Vishakhapatnam
5)None of these
Answer : Kandla
View Answer

Q120.
Which state is poised to become the first in the country where entire assembly poll will be conducted using the EVMs equipped with Voter Verifiable Paper Audit Trail (VVPAT) ? 
1) Kerala 2) Madhya Pradesh
3) Rajasthan 4) Gujarat
5)None of these
Answer : Gujarat
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook