Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q71.
Indian player Somdev Devvarman has recently announced his retirement from professional game due to shoulder injury. He is associated with which game/sport ?
1) Tennis 2) Golf
3) Lawn Tennis 4) Squash
5)None of these
Answer : Tennis
View Answer

Q72.
PM Narendra Modi Announces Maternity Benefit of Rs 6,000 For Pregnant Women which cover hospital admission, vaccination and nutritional food. What was the amount of its earlier benefit for Pregnant Women ?
1) Rs. 3,000 2) Rs. 3,500
3) Rs. 4,000 4) Rs. 5,000
5)None of these
Answer : Rs. 4,000
View Answer

Q73.
Under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY), which of the following state covers with maximum connections within a span of less than 8 months ?
1) Uttar Pradesh 2) West Bengal
3) Bihar 4) Madhya Pradesh
5)Rajasthan
Answer : Uttar Pradesh
View Answer

Q74.
Recently,Scientists from which country have created the world’s first ‘water-wave laser’ which emits a beam through the interaction of light and water waves ?

1) U.K 2) USA
3) Japan 4) Israel
5)None of these
Answer : Israel
View Answer

Q75.
Which of the following states of India has highest FDI, domestic investments in 2016 ?
1) Karnataka 2) Gujarat
3) Odisha 4) Maharashtra
5)None of these
Answer : Karnataka
View Answer

Q76.
Indian cueist Pankaj Advani won his 11th World Billiards Championships title by beating Peter Gilchrist. Peter Gilchrist is belongs to which of the following countries ? 
1) Australia 2) Austria
3) Canada 4) Singapore
5)None of these
Answer : Singapore
View Answer

Q77.
India won the Kabaddi World Cup 2016 by defeating Iran by 38-29 in the finals at Ahmedabad’s TransStadia Arena on 22 October 2016. This was the third consecutive world cup title for India. Who was adjudged Most Valuable Player of the World Cup ? 
1) Ajay Thakur 2) Jang Kun Lee
3) Anup Kumar 4) Meraj Sheykh
5)None of these
Answer : Jang Kun Lee
View Answer

Q78.
The Ministries of Culture and Tourism have put all officials on duty to monitor implementation of polythene ban at monuments. The ban comes into effect on which date, the day PM Narendra Modi launched the Swachh Bharat Abhiyan ?
1) September 16 2) October 2
3) October 8 4) October 16
5)None of these
Answer : October 2
View Answer

Q79.
Recently, the Union Government of India  constituted a six members committee for Composition of MPC  to fix the benchmark policy rate (repo rate) required to contain inflation within the specified target level. Who is the chair- person of the committee ?
1) Urjit Patel 2) R Gandhi
3) Michael Patra 4) Chetan Ghate
5)None of these
Answer : Urjit Patel
Explanation :

Composition of MPC :

Urjit Patel: RBI Governor (Chairperson).

R Gandhi: Deputy Governor RBI in charge of Monetary Policy (Member).

Michael Patra: Executive Director of RBI (Member).

Chetan Ghate: Professor, Indian Statistical Institute (ISI) (Member).

Professor Pami Dua: Director, Delhi School of Economics (DSE) (Member).       

Ravindra H. Dholakia: Professor Indian Institute of Management (IIM), Ahmedabad (Member). 

View Answer

Q80.
Recently, Somesh Sharma was elected as president of the Indian Newspaper Society (INS) for 2016-17. He succeeds P V Chandran of Grehalakshmi of Mathrubhumi Group. Presently ,he is working as the editor of ---------.
1) Rashtradoot Saptahik 2) The Hindu Weekly
3) Dainik Jagran 4) Dainik Bhaskar
5)None of these
Answer : Rashtradoot Saptahik
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook