Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q61.
Under Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY), which of the following state covers with maximum connections within a span of less than 8 months ?
1) Uttar Pradesh 2) West Bengal
3) Bihar 4) Madhya Pradesh
5)Rajasthan
Answer : Uttar Pradesh
View Answer

Q62.
Recently,Scientists from which country have created the world’s first ‘water-wave laser’ which emits a beam through the interaction of light and water waves ?

1) U.K 2) USA
3) Japan 4) Israel
5)None of these
Answer : Israel
View Answer

Q63.
Which of the following states of India has highest FDI, domestic investments in 2016 ?
1) Karnataka 2) Gujarat
3) Odisha 4) Maharashtra
5)None of these
Answer : Karnataka
View Answer

Q64.
Indian cueist Pankaj Advani won his 11th World Billiards Championships title by beating Peter Gilchrist. Peter Gilchrist is belongs to which of the following countries ? 
1) Australia 2) Austria
3) Canada 4) Singapore
5)None of these
Answer : Singapore
View Answer

Q65.
India won the Kabaddi World Cup 2016 by defeating Iran by 38-29 in the finals at Ahmedabad’s TransStadia Arena on 22 October 2016. This was the third consecutive world cup title for India. Who was adjudged Most Valuable Player of the World Cup ? 
1) Ajay Thakur 2) Jang Kun Lee
3) Anup Kumar 4) Meraj Sheykh
5)None of these
Answer : Jang Kun Lee
View Answer

Q66.
The Ministries of Culture and Tourism have put all officials on duty to monitor implementation of polythene ban at monuments. The ban comes into effect on which date, the day PM Narendra Modi launched the Swachh Bharat Abhiyan ?
1) September 16 2) October 2
3) October 8 4) October 16
5)None of these
Answer : October 2
View Answer

Q67.
Recently, the Union Government of India  constituted a six members committee for Composition of MPC  to fix the benchmark policy rate (repo rate) required to contain inflation within the specified target level. Who is the chair- person of the committee ?
1) Urjit Patel 2) R Gandhi
3) Michael Patra 4) Chetan Ghate
5)None of these
Answer : Urjit Patel
Explanation :

Composition of MPC :

Urjit Patel: RBI Governor (Chairperson).

R Gandhi: Deputy Governor RBI in charge of Monetary Policy (Member).

Michael Patra: Executive Director of RBI (Member).

Chetan Ghate: Professor, Indian Statistical Institute (ISI) (Member).

Professor Pami Dua: Director, Delhi School of Economics (DSE) (Member).       

Ravindra H. Dholakia: Professor Indian Institute of Management (IIM), Ahmedabad (Member). 

View Answer

Q68.
Recently, Somesh Sharma was elected as president of the Indian Newspaper Society (INS) for 2016-17. He succeeds P V Chandran of Grehalakshmi of Mathrubhumi Group. Presently ,he is working as the editor of ---------.
1) Rashtradoot Saptahik 2) The Hindu Weekly
3) Dainik Jagran 4) Dainik Bhaskar
5)None of these
Answer : Rashtradoot Saptahik
View Answer

Q69.
According to American Pew Research Centre ,India has received nearly $11 billion in remittances from the US in 2015. What is the rank of India ranks in remittances from the US in 2015.
1) 1st 2) 2nd
3) 3rd 4) 4th
5)None of these
Answer : 3rd
Explanation : India ranks third after Mexico ($24 billion) and China ($16 billion) in remittances from the US in 2015.
View Answer

Q70.
The Union Railway Ministry has flagged off the maiden broad gage train service dubbed as ‘Tripura Sundari Express’ from Agartala (Tripura) that will cover distance of 2461 kms to which place ?
1) Kolkatta 2) Agra
3) New Delhi 4) Mumbai
5)Srinagar
Answer : New Delhi
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook