Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q51.
What is the name of the portal launched by the Department of Telecom (DoT) on 2 May 2017 which allows people to track radiation emitted from mobile towers within their locality ? 
1) Tarang Sanchar 2) Sanchar Bharati
3) Tarang Bharati 4) Tarang Prasar
5)None of these
Answer : Tarang Sanchar
View Answer

Q52.
The Real Estate (Regulation and Development) Bill, 2016, which seeks to protect the right of consumers and ushering in transparency in real estate transactions, came into effect from 1 May 2017. How many states and union territories have notified the rules pertaining to the act as on this date? 
1) 9 2) 11
3) 13 4) 14
5)None of these
Answer : 13
View Answer

Q53.
What is the name of the nationwide mission launched by the Union Government on 2 May 2017 that seeks to promote nationalism among youth ? 
1) Vidya-Vahini Abhiyan 2) Vidya-Veerta Abhiyan
3) Education to All 4) Vidya-Sanklapa- Abhiyan
5)None of these
Answer : Vidya-Veerta Abhiyan
View Answer

Q54.
Recently, which state became the first Indian state to use Automated Weather Stations (AWSs) for farmers by inaugurating the first such station ?
1) Rajasthan 2) Gujarat
3) Maharashtra 4) Andhra Prdesh
5)None of these
Answer : Maharashtra
View Answer

Q55.
According to the World Economic Forum (WEF) report , India was ranked 40th among the 136 economies across the world in 2017 Travel and Tourism Competitiveness Index (TTCI).Which country ranked as No.1 ?
1) France 2) Germany
3) Japan 4) Spain
5)None of these
Answer : Spain
View Answer

Q56.
Which film was declared the Best Film at 64th National Film Awards that were announced on 7 April 2017 ? 
1) Kaasav (Marathi) 2) Ventilator (Marathi)
3) Rustom (Hindi) 4) Sathamanam Bhavathi (Telugu)
5)None of these
Answer : Kaasav (Marathi)
View Answer

Q57.
The Union Government has announced its decision to merge Bharatiya Mahila Bank (BMB) with State Bank of India (SBI). BMB, India‚Äôs first bank devoted primarily to women banking, became operational in which  year ? 
1) 2011 2) 2012
3) 2013 4) 2014
5)None of these
Answer : 2013
View Answer

Q58.
Railway Minister Suresh Prabhu on 18 March 2017 flagged off the first indigenously built suburban train rake in Mumbai. What is the name given to this train rake  ?
1) Bombay 2) Medha
3) Pranjana 4) Sindhu
5)None of these
Answer : Medha
View Answer

Q59.
The Union Government has approved the National Health Policy -2017 after having deferred it twice before. Recently, the policy intends to increase life expectancy at birth from 67.5 years to ----- by year 2025.
1) 68 years 2) 69 years
3) 70 years 4) 72 years
5)None of these
Answer : 70 years
View Answer

Q60.
Air India during March 2017 claimed world record for undertaking the first-ever journey around the world with all-women crew. This historic flight was undertaken between which two destinations ? 
1) New Delhi and San Francisco 2) Mumbai to Tokyo
3) New Delhi to Toronto 4) New Delhi to Washington D.C
5)None of these
Answer : New Delhi and San Francisco
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook