Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q41.
Indian cueist Pankaj Advani won his 11th World Billiards Championships title by beating Peter Gilchrist. Peter Gilchrist is belongs to which of the following countries ? 
1) Australia 2) Austria
3) Canada 4) Singapore
5)None of these
Answer : Singapore
View Answer

Q42.
India won the Kabaddi World Cup 2016 by defeating Iran by 38-29 in the finals at Ahmedabad’s TransStadia Arena on 22 October 2016. This was the third consecutive world cup title for India. Who was adjudged Most Valuable Player of the World Cup ? 
1) Ajay Thakur 2) Jang Kun Lee
3) Anup Kumar 4) Meraj Sheykh
5)None of these
Answer : Jang Kun Lee
View Answer

Q43.
The Ministries of Culture and Tourism have put all officials on duty to monitor implementation of polythene ban at monuments. The ban comes into effect on which date, the day PM Narendra Modi launched the Swachh Bharat Abhiyan ?
1) September 16 2) October 2
3) October 8 4) October 16
5)None of these
Answer : October 2
View Answer

Q44.
Recently, the Union Government of India  constituted a six members committee for Composition of MPC  to fix the benchmark policy rate (repo rate) required to contain inflation within the specified target level. Who is the chair- person of the committee ?
1) Urjit Patel 2) R Gandhi
3) Michael Patra 4) Chetan Ghate
5)None of these
Answer : Urjit Patel
Explanation :

Composition of MPC :

Urjit Patel: RBI Governor (Chairperson).

R Gandhi: Deputy Governor RBI in charge of Monetary Policy (Member).

Michael Patra: Executive Director of RBI (Member).

Chetan Ghate: Professor, Indian Statistical Institute (ISI) (Member).

Professor Pami Dua: Director, Delhi School of Economics (DSE) (Member).       

Ravindra H. Dholakia: Professor Indian Institute of Management (IIM), Ahmedabad (Member). 

View Answer

Q45.
Recently, Somesh Sharma was elected as president of the Indian Newspaper Society (INS) for 2016-17. He succeeds P V Chandran of Grehalakshmi of Mathrubhumi Group. Presently ,he is working as the editor of ---------.
1) Rashtradoot Saptahik 2) The Hindu Weekly
3) Dainik Jagran 4) Dainik Bhaskar
5)None of these
Answer : Rashtradoot Saptahik
View Answer

Q46.
According to American Pew Research Centre ,India has received nearly $11 billion in remittances from the US in 2015. What is the rank of India ranks in remittances from the US in 2015.
1) 1st 2) 2nd
3) 3rd 4) 4th
5)None of these
Answer : 3rd
Explanation : India ranks third after Mexico ($24 billion) and China ($16 billion) in remittances from the US in 2015.
View Answer

Q47.
The Union Railway Ministry has flagged off the maiden broad gage train service dubbed as ‘Tripura Sundari Express’ from Agartala (Tripura) that will cover distance of 2461 kms to which place ?
1) Kolkatta 2) Agra
3) New Delhi 4) Mumbai
5)Srinagar
Answer : New Delhi
View Answer

Q48.
Recently, the Union Government has constituted the District Development Coordination and Monitoring Committee (DDCMC) for effective development and coordination of Central Government’s programme. Which of the following statement/s is  or are correct ?

A)  It will be known as DISHA and first meeting will be held on August 13, 2016.

B) It will monitor the implementation of 28 schemes and programmes of Union Ministry of Rural Development and other Ministries to promote synergy and convergence for greater impact.

C) The main purpose of the DISHA is to coordinate with Central and State and local Panchayat Governments. 
1) Only A is correct 2) Only A and B are correct
3) Only B and C are correct 4) All A , B and C are correct
5)None of these
Answer : All A , B and C are correct
View Answer

Q49.
The former Vice - president , Ahmed Adeeb has convicted on a terrorism charge for possession of firearms and sentenced for 10 years in prison . Ahmed Adeeb is the Vice - president of which country ?
1) Sudan 2) Maldives
3) Indonesia 4) Afghanistan
5)None of these
Answer : Maldives
View Answer

Q50.
According to Forbes Magazine, Serena Williams has overtakes which of the following player, breaking 11-year reign as the world number one women’s money earner in sports with an assets worth $28.9 million in combined prize money ?
1) Steffi Graf 2) Maria Sharapova
3) Ronda Rousey 4) Danica Patrick
5)Victoria Azarenka
Answer : Maria Sharapova
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook