Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q31.
Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das retired on 31 May 2017 after 37 years of distinguished service in Finance Department. Who took the charge of Economic Affairs Secretary as additional charge? 
1) Tapan Ray 2) Ramachandra Guha
3) Mr. Rajiv Mehrishi, 4) Ashok Lavasa
5)None of these
Answer : Tapan Ray
View Answer

Q32.
Noted South Indian filmmaker Dasari Narayana Rao, recently passed away on 30 May 2017.He was mainly associated with film making in which language ? 
1) Tamil 2) Malayalam
3) Telugu 4) Kannada
5)None of these
Answer : Telugu
View Answer

Q33.
‘Cyclone Mora’, the deadly cyclone that made heavy landfall in Bangladesh on 30 May 2017 resulting in the death of at-least 6 persons and evacuation of hundreds of thousands of persons .The term ‘Mora’  which means ‘star of the sea’ belong to which country ?
1) Philippines 2) Thailand
3) Indonesia 4) Saudi Arabia
5)None of these
Answer : Thailand
View Answer

Q34.
Manuel Antonio  Noriega was a military dictator of Central American country from 1983 to 1989, recently passed away on 29 May 2017, He was the former dictator of which country?  
1) Venezuela 2) Cuba
3) Haiti 4) Panama
5)None of these
Answer : Panama
View Answer

Q35.
India’s first underwater rail tunnel  work  was completed ahead of its schedule during May 2017. The tunnel is in which state ? 
1) Gujarat 2) West Bengal
3) Tamil Nadu 4) Goa
5)None of these
Answer : West Bengal
View Answer

Q36.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus was elected as the new Director-General of the World Health Organisation (WHO) became the first-ever WHO Director-General from Africa replacing Margaret Chan. He belongs to which country ?
1) Ethiopia 2) Republic of Congo
3) Ghana 4) South Africa
5)None of these
Answer : Ethiopia
View Answer

Q37.
Which  of the following entity became the third entity in India to launch a payments bank on 23 May 2017 ?  
1) Airtel 2) India Post
3) Paytm 4) Bandhan Bank
5)None of these
Answer : India Post
View Answer

Q38.
Mumbai’s famous “ladies special” suburban train, world’s first women’s train  recently completed  ---------  years on 5 May 2017. 
1) 20 years 2) 25 years
3) 30 years 4) 50 years
5)None of these
Answer : 25 years
View Answer

Q39.
Which state on 2 May 2017 became the first Indian state to move to a January-December financial year ? 
1) Andhra Pradesh 2) Odisha
3) Madhya Pradesh 4) Utter Pradesh
5)None of these
Answer : Madhya Pradesh
View Answer

Q40.
What is the name of the portal launched by the Department of Telecom (DoT) on 2 May 2017 which allows people to track radiation emitted from mobile towers within their locality ? 
1) Tarang Sanchar 2) Sanchar Bharati
3) Tarang Bharati 4) Tarang Prasar
5)None of these
Answer : Tarang Sanchar
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook