Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
On 25th September 2017, Which of the following (nationalize / public bank) sector opened its sixth branch in Singapore ?
1) State Bank of India (SBI) 2) Bank of India
3) Punjab National Bank 4) Bank of Baroda
5)None of these
Answer : State Bank of India (SBI)
View Answer

Q12.
Which South African Cricketer recently announced his retirement from Test Cricket ?
1) Dale Steyn 2) AB de Villiers
3) JP Duminy 4) Hashim Amla
5)None of these
Answer : JP Duminy
View Answer

Q13.
Who was appointed the new Chief of the National Investigation Agency (NIA) by the Union Government on 18 September 2017 ? 
1) Y.C Modi 2) Sharad Kumar
3) Sharad Chandra Sinha 4) YK Sinha
5)None of these
Answer : Y.C Modi
View Answer

Q14.
Recently, India's apex court Supreme Court gave a historic verdict that which right  is declared as the Fundamental Right ?
1) Right to Education 2) Right against exploitation
3) Right to Privacy 4) Right to Speech
5)Right to Liberty
Answer : Right to Privacy
Explanation : The apex Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court, led by Chief Justice of India J.S. Khehar ruled that the right to privacy is intrinsic to life and liberty, thus coming under Article 21, and comes to the various fundamental freedoms in PART III of the Indian Constitution. The Fundamental rights are Right to equality, Right to freedom, Right against exploitation, Right to freedom of religion, Cultural and Educational rights, and Right to constitutional remedies are the 6 fundamental rights of India.
View Answer

Q15.
Recently, Arvind Panagariya has resigned as vice chairman of government think tank NITI Aayog and  will be returning to the United States to rejoin academia. Who is appointed as new Vice-Chairman of NITI Aayog ?
1) Mr. Amitabh Kant 2) Rajiv Kumar
3) Narendra Modi 4) Bibek Debroy,
5)None of these
Answer : Rajiv Kumar
View Answer

Q16.
The Centre has constituted a committee of experts to identify “key data protection issues” and suggest a draft data protection bill. Who is led the committee ?
1) Justice B.N. Srikrishna 2) Justice J.S. Khehar
3) Jutice D.Y. Chandrachud 4) Jutice Deepak Mishra
5)None of these
Answer : Justice B.N. Srikrishna
View Answer

Q17.
Microsoft Inc. on 24 July 2017 announced the deprecation of which very popular 32-year-old program that led to huge outpouring of fans in favour of it ? 
1) Tux Paint 2) MS Paint
3) MS Word 4) MS Excel
5)None of these
Answer : MS Paint
View Answer

Q18.
State-owned broadcaster Doordarshan recently invited entries from the public to design a new logo to replace its iconic ‘human eye’ logo. Doordarshan has been using this logo since which year ?  
1) 1956 2) 1958
3) 1959 4) 1962
5)None of these
Answer : 1959
View Answer

Q19.
Ram Nath Kovind took over as the new President of the Indian Union on 25 July 2017 succeeds to Pranab Mukherjee . He become --------- th Presidents of India ?
1) 12th 2) 13th
3) 14th 4) 15th
5)None of these
Answer : 14th
View Answer

Q20.
The grand old man of Indian space programme, Prof. U.R. Rao passed away on 24 July 2017. He was Chairman of  which famous organisation ? 
1) DRDO 2) ISRO
3) NASA 4) Indian Science Congress Association (ISCA)
5)None of these
Answer : ISRO
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook