Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1351.
In first week of September 2014, Wildlife Trust of India (WTI)  has signed a Memorandum of Understanding (MoU) to set up India's first of its kind Coral Garden in which other company ?
1) Tata Chemicals Limited (TCL) 2) TCS
3) NTPC 4) NALCO
5)Jindal Group
Answer : Tata Chemicals Limited (TCL)
View Answer

Q1352.
India's first 'Coral Garden' will be set up at Mithapur coastal district in an attempt to conserve several coral species at one place and to boost tourism in the state. Mithapur is located in which state ?
1) Kerala 2) Goa
3) Gujurat 4) Tamil Nadu
5)West Bengal
Answer : Gujurat
View Answer

Q1353.
Recently,the Supreme had quashed allocation of 214 out of 218 coal blocks allotted to various companies since 1993 terming it as "fatally flawed" . How many blocks are allowed the Centre to take over operation which are functional ?   
1) 12 2) 24
3) 34 4) 42
5)None of these
Answer : 42
View Answer

Q1354.
China agreed to allow the conduct of the annual Kailash Manasarovar Yatra through Nathula Pass in Sikkim. This is in addition to the existing route which is perceived hazardous and difficult to undertake. The existing route is through which pass ? 
1) Nathu-la Pass, Sikkim 2) Lipulekh Pass, Uttarakhand
3) Bara-lacha-la, Himachal Pradesh 4) Shipki La, Himachal Pradesh
5)Karakoram Pass, Jammu and Kashmir (Ladakh)
Answer : Lipulekh Pass, Uttarakhand
View Answer

Q1355.
Chinese President Xi Jinping on 17th September 2014 commenced his three-day state visit to India from Gujarat - the home state of Indian Prime Minister Narendra Modi. Before him, who was the last Chinese President to visit India ? 
1) Rong Yiren 2) Hu Jintao
3) Jiang Zemin 4) Zeng Qinghong
5)None of these
Answer : Hu Jintao
Explanation :




View Answer

Q1356.
Despite numerous signs of recovery being seen in Indian economy, banking credit growth plunged to its lowest level in last 5 years. What was the banking credit growth rate as on 31 August 2014, which was the lowest in last 5 years ? 
1) 8.75% 2) 9.5%
3) 10.9% 4) 11.2%
5)None of these
Answer : 10.9%
View Answer

Q1357.
Which Indian Institute of Management (IIM) of the country on 17 September 2014 launched www.iboughtproperty.com, a crowdsourcing portal, with the objective of promoting transparency in the real estate sector ? 
1) IIM Bangalore 2) IIM Ahemadabad
3) IIM Kozhikode 4) IIM Lucknow
5)None of these
Answer : IIM Bangalore
View Answer

Q1358.
Shankar Barua, who allegedly committed on 17th September 2014, was the former Director General of Police (DGP) of which state ? 
1) Manipur 2) Assam
3) West Bengal 4) Tripura
5)Jarkhand
Answer : Assam
View Answer

Q1359.
What was the percentage drop in mortality rates for children under-five years worldwide as stated in the pertaining report released by the United Nations Organisation on 16 September 2014 ? 
1) 24% 2) 49%
3) 51% 4) 64%
5)None of these
Answer : 49%
View Answer

Q1360.
Which  of the following country recorded the highest number of neonatal deaths in the world during 2012 as revealed in the report released by the United Nations, recently ?
1) Nigeria 2) Bangaladesh
3) China 4) India
5)Democratic Republic of Congo
Answer : India
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook