Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1311.
Recently,the Supreme had quashed allocation of 214 out of 218 coal blocks allotted to various companies since 1993 terming it as "fatally flawed" . How many blocks are allowed the Centre to take over operation which are functional ?   
1) 12 2) 24
3) 34 4) 42
5)None of these
Answer : 42
View Answer

Q1312.
China agreed to allow the conduct of the annual Kailash Manasarovar Yatra through Nathula Pass in Sikkim. This is in addition to the existing route which is perceived hazardous and difficult to undertake. The existing route is through which pass ? 
1) Nathu-la Pass, Sikkim 2) Lipulekh Pass, Uttarakhand
3) Bara-lacha-la, Himachal Pradesh 4) Shipki La, Himachal Pradesh
5)Karakoram Pass, Jammu and Kashmir (Ladakh)
Answer : Lipulekh Pass, Uttarakhand
View Answer

Q1313.
Chinese President Xi Jinping on 17th September 2014 commenced his three-day state visit to India from Gujarat - the home state of Indian Prime Minister Narendra Modi. Before him, who was the last Chinese President to visit India ? 
1) Rong Yiren 2) Hu Jintao
3) Jiang Zemin 4) Zeng Qinghong
5)None of these
Answer : Hu Jintao
Explanation :




View Answer

Q1314.
Despite numerous signs of recovery being seen in Indian economy, banking credit growth plunged to its lowest level in last 5 years. What was the banking credit growth rate as on 31 August 2014, which was the lowest in last 5 years ? 
1) 8.75% 2) 9.5%
3) 10.9% 4) 11.2%
5)None of these
Answer : 10.9%
View Answer

Q1315.
Which Indian Institute of Management (IIM) of the country on 17 September 2014 launched www.iboughtproperty.com, a crowdsourcing portal, with the objective of promoting transparency in the real estate sector ? 
1) IIM Bangalore 2) IIM Ahemadabad
3) IIM Kozhikode 4) IIM Lucknow
5)None of these
Answer : IIM Bangalore
View Answer

Q1316.
Shankar Barua, who allegedly committed on 17th September 2014, was the former Director General of Police (DGP) of which state ? 
1) Manipur 2) Assam
3) West Bengal 4) Tripura
5)Jarkhand
Answer : Assam
View Answer

Q1317.
What was the percentage drop in mortality rates for children under-five years worldwide as stated in the pertaining report released by the United Nations Organisation on 16 September 2014 ? 
1) 24% 2) 49%
3) 51% 4) 64%
5)None of these
Answer : 49%
View Answer

Q1318.
Which  of the following country recorded the highest number of neonatal deaths in the world during 2012 as revealed in the report released by the United Nations, recently ?
1) Nigeria 2) Bangaladesh
3) China 4) India
5)Democratic Republic of Congo
Answer : India
View Answer

Q1319.
According to the Quacquarelli Symonds (QS) World University Ranking's Top 200 list that was released on 16 th September 2014 not a single Indian university found a place in the list. Which international university topped this list, which is considered as the most rigorous of its type ? 
1) Harvard University 2) Massachusetts Institute of Technology (MIT)
3) Yale University 4) Oxford University
5)Cambridge University
Answer : Massachusetts Institute of Technology (MIT)
View Answer

Q1320.
The Bharatiya Janata Party (BJP) suffered a major setback in the assembly by-polls held in the states of Uttar Pradesh, Rajasthan and Gujarat on 11 September 2014 and able to win ---- seats out of total 24 assembly seats in these three states ? 
1) 10 2) 12
3) 14 4) 15
5)None of these
Answer : 10
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook