Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1291.
Who is heading the new Nalanda University, which started its operations from 1 September 2014?
1) Prof. Amartya Sen 2) Sam Pitroda
3) Prof. Yashpal 4) Prof.R.A.Mashelkar
5)None of these
Answer : Prof. Amartya Sen
View Answer

Q1292.
What is the name of the ambitious e-governance project of the Union Governmen, which aims to ensure that government services are available to citizens electronically ?
1) 'India Digital' 2) 'Digital India'
3) 'My India Digital' 4) 'My Digital India'
5)None of these
Answer : 'Digital India'
View Answer

Q1293.
Recently, which of the following India's first naval vessel with all weapon systems built indigenously commissioned into the Indian Navy ?
1) INS Kamorta 2) INS Viswadeepak
3) INS Arihant 4) INS Hansa
5)INS Jalvidyuta
Answer : INS Kamorta
View Answer

Q1294.
What is the name given to Google's new initiative of building the largest store of information in human history that autonomously gathers and merges data from across the web to provide unprecedented access to all facts about the world ?
1) Knowledge One 2) Knowledge Graph
3) Knowledge Vault 4) Knowledge Google
5)None of these
Answer : Knowledge Vault
View Answer

Q1295.
Recently, Manjulatha Kalanidhi is  came to news .She is associated with which one of the following initiatives/organisations ?

1) Rice Bucket Challenge 2) Bachpan Bachao Aandolan
3) Bandhan Financial Services 4) SEWA
5)None of these
Answer : Rice Bucket Challenge
View Answer

Q1296.
Which North-Eastern state during September 2014 announced lifting of total prohibition from the state completely ?
1) Assam 2) Mizoram
3) Nagaland 4) Sikkim
5)Tripura
Answer : Mizoram
View Answer

Q1297.
What is the name of the newly launched domain name launched by the Indian Government in Devanagari script that includes 8 Indian languages including Hindi and Marathi ?
1) .india 2) .bharat
3) .hindustan 4) .hindi
5)None of these
Answer : .bharat
View Answer

Q1298.
India's third navigation satellite IRNSS-1C was launched and placed successfully in its pre-designated orbit on 16 October 2014. This launch was executed by ISRO from the Satish Dhawan Space Centre (SDSC). The SDSC is located in -
1) Tamil Nadu 2) Andhra Pradesh
3) Kerala 4) Karnataka
5)None of these
Answer : Andhra Pradesh
View Answer

Q1299.
Which Indian private airline company on 15 October 2014 signed an agreement to buy 250 planes from European aircraft giant Airbus, a deal said to be the biggest sale ever for Airbus in terms of number of aircrafts ? 
1) IndiGo 2) Jet Airway
3) Air Sahara 4) Blue Dart Aviation
5)None of these
Answer : IndiGo
View Answer

Q1300.
Recently,the 7th annual Global Handwashing Day (GHD) was observed across the world on 15 October 2014 to motivate and mobilize millions around the world to wash their hands with soap. The first Global Handwashing Day took place on -
1) October 15, 2004 2) October 15, 2005
3) October 15, 2006 4) October 15, 2008
5)None of these
Answer : October 15, 2008
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook