Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1281.
Which Indian private airline company on 15 October 2014 signed an agreement to buy 250 planes from European aircraft giant Airbus, a deal said to be the biggest sale ever for Airbus in terms of number of aircrafts ? 
1) IndiGo 2) Jet Airway
3) Air Sahara 4) Blue Dart Aviation
5)None of these
Answer : IndiGo
View Answer

Q1282.
Recently,the 7th annual Global Handwashing Day (GHD) was observed across the world on 15 October 2014 to motivate and mobilize millions around the world to wash their hands with soap. The first Global Handwashing Day took place on -
1) October 15, 2004 2) October 15, 2005
3) October 15, 2006 4) October 15, 2008
5)None of these
Answer : October 15, 2008
View Answer

Q1283.
Recently,India and Norway had signed 13 agreements to promote bilateral relations between two countries . The agreements were signed in which place ? 
1) New Delhi 2) Geneva
3) Tpnsberg 4) Oslo
5)Bergen
Answer : Oslo
View Answer

Q1284.
"Nirbhay",The Sub -Sonic Cruise Missile of Air-Launched Version recently tested at ITR , Chandipur , Balesore .Which of the following statement is/are correct about "Nirbhay" ? 
1) It is developed by ISRO 
2) The missile is being developed to hit targets at 1,500 km
3) The missile is being developed by the Advanced Systems Laboratory (ASL), Hyderabad
4) It is a long range, subsonic cruise missile
1) Only 1 & 2 2) Only 2 & 3
3) Only 2 ,3 & 4 4) All are correct
5)None of these
Answer : Only 2 ,3 & 4
View Answer

Q1285.
Recently, Sanjaya Rajaram, an eminent Indian scientist, has been awarded the World Food Prize-2014 in recognition of his significant contribution to global wheat production. The first World Food Prize was given to whom ? 
1) Dr Verghese Kurien 2) Dr Robert F. Chandler
3) Prof. M. S. Swaminathan 4) Dr Mary-Dell Chilton
5)None of these
Answer : Prof. M. S. Swaminathan
View Answer

Q1286.
Who among the following  has been appointed as Chief of Expenditure Management Commission, recently ?
1) C.Rangarajan 2) Bimal Jalan
3) Vijay Kelkar 4) Raghuram Rajan
5)None of these
Answer : Bimal Jalan
View Answer

Q1287.
Which public-sector bank has sought permission of the RBI to launch contact-less debit cards which would enable customers to carry out some transactions without entering the pin number ?
1) SBI 2) PNB
3) Bank of India 4) Cental Bank of India
5)None of these
Answer : SBI
View Answer

Q1288.
Recently, the Union Finance Ministry has approved 25 FDI proposals with total investment of 1546 crore rupees.The proposals were cleared by the Union Finance Ministry following the recommendations for the same by Foreign Investment Promotion Board (FIPB), a multi-department panel . Who is head of the panel ? 
1) Raghuram Rajan 2) Arvind Mayaram
3) Vijay Kelkar 4) Urjit Patel
5)None of these
Answer : Arvind Mayaram
View Answer

Q1289.
According to a report released by international ratings firm Moody's , how much fund would be needed by the major public sector banks of India for the full implementation of Basel III norms by year 2019 ? 
1) Between Rs 1,00,000 crore to Rs 2,00,000 crore 2) Between Rs 1,50,000 crore to Rs 2,20,000 crore
3) Between Rs 1,55,000 crore to Rs 2,25,000 crore 4) Between Rs 1,80,000 crore to Rs 2,50,000 crore
5)None of these
Answer : Between Rs 1,50,000 crore to Rs 2,20,000 crore
View Answer

Q1290.
Recently,the international ratings agency Standard & Poor's (S&P's) revised the rating outlooks on 11 Indian banks and financial institutions to stable from negative. However, the outlook was still kept negative for two banks. Which two banks are these ? 
1) Indian Overseas Bank (IOB) and Syndicate Bank 2) Indian Overseas Bank (IOB) and PNB
3) SBI and United Bank of India 4) Syndicate Bank and UCO Bank
5)None of these
Answer : Indian Overseas Bank (IOB) and Syndicate Bank
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook