Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1261.
Recently, the government has set up a committee to frame bankruptcy law to enable entrepreneurs to close down unviable businesses. Who is the Chairman of the Committee ?
1) Mr.SB Nayar 2) Vijay Kelkar
3) T K Vishwanathan 4) Shiv Prasad Mishra
5)None of these
Answer : T K Vishwanathan
View Answer

Q1262.
What was the theme of the International Day of the Girl Child which was celebrated  on October 11, 2014
1) Empowering Adolescent Girls: Ending the Cycle of Violence 2) Issues of Women Safety
3) Fighting against women's rights 4) Maternal and Child Mortality
5)Fight against sex determination
Answer : Empowering Adolescent Girls: Ending the Cycle of Violence
View Answer

Q1263.
With reference to the Maithreyi International Visiting Professorship scheme launched recently by the Union Ministry for Science and Technology, which among the following is / are correct statements ? 
1. India will invite 12 leading international scholars from across the world to come to India as Visiting Professors.
2. The visiting professors will deliver three talks, one each in a school, a college and a research institution.
3. The video version of the talks will be recorded in Hindi ; English and possibly in several other Indian languages.
1) Only 1 & 2 2) Only 2 & 3
3) Only 1 & 3 4) 1, 2 & 3
5)None of these
Answer : 1, 2 & 3
View Answer

Q1264.
India become the first cruelty-free cosmetics zone in South Asia by following a national ban on animal testing for cosmetics by banning the import of animal-tested cosmetics as well a notification ordered by the central government. The notification will come into effect on -
1) 1 November ,2014 2) 13 November, 2014
3) 13 January ,2015 4) 1 April, 2015
5)None of these
Answer : 13 November, 2014
View Answer

Q1265.
Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) recently approved 4754.42 crore rupees Comprehensive Scheme for Strengthening of Transmission & Distribution (T&D) Systems (CSST&DS) in  which two north-eastern states of India ?
1) Assam and Nagaland 2) Meghalaya and Manipur
3) Arunachal Pradesh and Sikkim 4) Mizoram and Tripura
5)Nagaland and Tripura
Answer : Arunachal Pradesh and Sikkim
View Answer

Q1266.
International Day for the preservation of the Ozone Layer is observed on ?
1) 14 September 2) 16 September
3) 12 October 4) 16 October
5)None of these
Answer : 16 September
View Answer

Q1267.
Evry year, India observed National Hindi Divas on ?
1) 10 September 2) 12 September
3) 14 September 4) 16 September
5)None of these
Answer : 14 September
View Answer

Q1268.
Recently, Union government launched a unique programme known as "FASTag". What is FASTag ?
1) SBI women run for breast cancer 2) A programme to enhance athleticism in youth
3) A programme for Child labour 4) ETC programme to be launched by Government
5)None of these
Answer : ETC programme to be launched by Government
View Answer

Q1269.
Which State government recently launched a Unicode based mobile app for android phones to promote the language spoken in the State ?
1) Karnataka 2) Tamil Nadu
3) Maharashtra 4) Gujurat
5)Andhara Pradesh
Answer : Karnataka
View Answer

Q1270.
Which of the following  was  recently appointed as Chairperson of National Commission for Women ?
1) Lalitha Kumarmangalam 2) Mamata Sharma
3) Sumitra Mahajan 4) Vasundhara Raje
5)Reema Malhotra
Answer : Lalitha Kumarmangalam
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook