Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q1251.
Who among the following  has been appointed as Chief of Expenditure Management Commission, recently ?
1) C.Rangarajan 2) Bimal Jalan
3) Vijay Kelkar 4) Raghuram Rajan
5)None of these
Answer : Bimal Jalan
View Answer

Q1252.
Which public-sector bank has sought permission of the RBI to launch contact-less debit cards which would enable customers to carry out some transactions without entering the pin number ?
1) SBI 2) PNB
3) Bank of India 4) Cental Bank of India
5)None of these
Answer : SBI
View Answer

Q1253.
Recently, the Union Finance Ministry has approved 25 FDI proposals with total investment of 1546 crore rupees.The proposals were cleared by the Union Finance Ministry following the recommendations for the same by Foreign Investment Promotion Board (FIPB), a multi-department panel . Who is head of the panel ? 
1) Raghuram Rajan 2) Arvind Mayaram
3) Vijay Kelkar 4) Urjit Patel
5)None of these
Answer : Arvind Mayaram
View Answer

Q1254.
According to a report released by international ratings firm Moody's , how much fund would be needed by the major public sector banks of India for the full implementation of Basel III norms by year 2019 ? 
1) Between Rs 1,00,000 crore to Rs 2,00,000 crore 2) Between Rs 1,50,000 crore to Rs 2,20,000 crore
3) Between Rs 1,55,000 crore to Rs 2,25,000 crore 4) Between Rs 1,80,000 crore to Rs 2,50,000 crore
5)None of these
Answer : Between Rs 1,50,000 crore to Rs 2,20,000 crore
View Answer

Q1255.
Recently,the international ratings agency Standard & Poor's (S&P's) revised the rating outlooks on 11 Indian banks and financial institutions to stable from negative. However, the outlook was still kept negative for two banks. Which two banks are these ? 
1) Indian Overseas Bank (IOB) and Syndicate Bank 2) Indian Overseas Bank (IOB) and PNB
3) SBI and United Bank of India 4) Syndicate Bank and UCO Bank
5)None of these
Answer : Indian Overseas Bank (IOB) and Syndicate Bank
View Answer

Q1256.
What is the share split that was agreed by the central board of the State Bank of India (SBI) on 24 September 2014 ? 
1) 1:5 2) 1:6
3) 1:10 4) 1:12
5)None of these
Answer : 1:10
View Answer

Q1257.
Which two Union Territories of the Indian Union achieved a unique milestone of 100% banking coverage as revealed in a meeting of Finance Ministry on 1 October 2014 ?  
1) Delhi and Daman 2) Puducherry and Chandigarh
3) Andaman and Lakshadeep 4) Puducherry and Daman
5)None of these
Answer : Puducherry and Chandigarh
View Answer

Q1258.
The new Monetary Policy Framework Agreement, which aims to change the monetary policy formulation and will also focus on inflation targeting, is proposed to be signed by which date as announced by the Finance Ministry recently ?
1) 1 January 2015 2) 1 February 2015
3) 1 April 2015 4) 1 January 2016
5)None of these
Answer : 1 February 2015
View Answer

Q1259.
What is the new growth projection for India for 2014-15 as announced by the International Monetary Fund (IMF) on 7 October 2014 ? 
1) 5.6% 2) 5.8%
3) 6.4% 4) 6.8%
5)None of these
Answer : 5.6%
View Answer

Q1260.
Japanese scientists Isamu Akasaki and Hiroshi Amano and American Shuji Nakamura were named as the winners of the 2014 Nobel Prize for Physics for inventing  -
1) LED light 2) Infra Rays
3) Optical Microscopy 4) Both 1 & 2
5)None of these
Answer : LED light
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook