Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Previous123456789...142143Next

Q1.
India’s richest man Mukesh Ambani, the chairman and Managing Director of Reliance Industries Limited (RIL) dropped down to 12th spot in the Bloomberg Billionaires Index 2021 .Who among the following ranked  number 1 ?
1) Elon R Musk 2) Bill Gates
3) Jeff Bezos 4) Warren Buffett
5)None of these
Answer : Jeff Bezos
Explanation :
Rank         Personality         Net worth

1)              Jeff Bezos           190 Billion USD
2)              Elon R Musk       170 Billion USD
3)              Bill Gates             132 Billion USD
View Answer

Q2.

According to statistics from the NACO - National AIDS Control Organization, India is the world's third-largest place of residence for AIDS patients. Which of the following country is standing number 1. rankings ? 

1) Nigeria 2) Brazil
3) Indonesia 4) South Africa
5)None of these
Answer : South Africa
Explanation :
According to statistics from the NACO - National AIDS Control Organization, as of 2017, about 2.14 million people in India have AIDS.
As of 2018, India is the world's third-largest place of residence for AIDS patients after South Africa and Nigeria. The HIV infection rate in India is lower than in many other countries. 

View Answer

Q3.
Dr. Sheetal Amte-Karajgi found dead at ‘Anandwan’ in Chandrapur district’s Warora  recently, committed suicide by injecting herself with poison. She was a famous  personalities  associated with ----- .
1) Politician 2) Scientist
3) social worker 4) Sports Person
5)None of these
Answer : social worker
Explanation : She was a renowned social worker and CEO at Maharogi Sewa Samiti (Leprosy Services Committee) .

Sheetal was a grand-daughter of internationally known human rights activist and Padma Vibhushan awardee, the late Baba Amte, who founded the Maharogi Sewa Samiti in 1949. The institutions has been a pioneer in medical treatment and rehabilitation of leprosy patients.

View Answer

Q4.
The  Chief Minister  of which of the following state recently launched the Panchvati Yojana for senior citizens in the rural areas of the state ?
1) Odisha 2) Himachal Pradesh
3) Karnataka 4) Rajasthan
5)None of these
Answer : Himachal Pradesh
View Answer

Q5.
The  Chief Minister  of which of the following state recently launched the Panchvati Yojana for senior citizens in the rural areas of the state ?
1) Odisha 2) Himachal Pradesh
3) Karnataka 4) Rajasthan
5)None of these
Answer : Himachal Pradesh
View Answer

Q6.
Suryakanth Mainak, the chairman of which credit rating agency resigned recently in the month of Feb 2020?
1) India Rating and Research Pvt. Ltd. 2) Credit Analysis and Research limited (CARE)
3) Credit Information Company 4) Credit Rating Information Services of India Limited (CRISIL)
5)None of these
Answer : Credit Analysis and Research limited (CARE)
View Answer

Q7.
Which Country has put imports from India under the methodology for countervailing duty (CVD) investigations (Feb 2020) ?
1) United Kingdom 2) Japan
3) USA 4) China
5)None of these
Answer : USA
View Answer

Q8.
Which E-Commerce company to invest $1.6 Billion for setting up data centres in Hyderabad and Telangana (Feb 2020)?
1) Flipkart 2) Amazon Web Services
3) IndiaMART 4) Alibaba
5)None of these
Answer : Amazon Web Services
View Answer

Q9.
Which Indian Private sector bank signed Memorandum of Understanding (MoU) with Micro Small and Medium Enterprises (MSME) department of government of Odisha to boost startups?
1) HDFC Bank 2) IndusInd Bank
3) Axis Bank 4) ICICI Bank
5)None of these
Answer : HDFC Bank
View Answer

Q10.
Which Indian State Government has launched toll free helpline numbers for students to solve queries ahead of board exams 2020?
1) Odisha 2) Tamil Nadu
3) Andhra Pradesh 4) Uttar Pradesh
5)None of these
Answer : Uttar Pradesh
View Answer

Previous123456789...142143Next


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook