Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q81.
What was the income criterion for "Super-Rich" individuals and Hindu Undivided Families (HUFs), as proposed in the draft of the Direct Taxes Code (DTC) released by the Finance Ministry ?
1) Annual Income of Over Rs. 50 crore 2) Annual Income of Over Rs. 30 crore
3) Annual Income of Over Rs. 25 crore 4) Annual Income of Over Rs. 10 crore
5)None of these
Answer : Annual Income of Over Rs. 10 crore
View Answer

Q82.
Which state was ranked as the poorest state in the new poverty estimates that were disclosed in a report by a panel led by C. Rangarajan during 2014 ?
1) Jharkhand 2) Bihar
3) Chhattisgarh 4) Orissa
5)None of these
Answer : Chhattisgarh
View Answer

Q83.
What is the new name of MCX Stock Exchange (MCX-SX) that was approved by SEBI during September 2014 ?
1) Metro-Syndicate Stock Exchange of India 2) Metro-Alliance Stock Exchange of India
3) Metropolitan Stock Exchange of India 4) Metropolis Stock Exchange of India
5)None of these
Answer : Metropolitan Stock Exchange of India
View Answer

Q84.

Who headed the RBI-constituted committee to examine the recommendations of Financial Sector Legislative Reforms Commission (FSLRC)?

1) G. Gopalakrishna 2) Nachiket Mor
3) Parthasarathy Shome 4) K.C. Chakravarthy
5)None of these
Answer : G. Gopalakrishna
View Answer

Q85.

The apex bank , RBI's guidelines pertaining to levying of penal charges for non-maintenance of minimum balance in bank accounts are coming into effect from which date ?

1) 1 January 2015 2) 1 April 2015
3) 1 April 2016 4) 1 January 2016
5)None of these
Answer : 1 April 2015
View Answer

Q86.
The market regulator SEBI now has the power to act against ponzi schemes, illegal deposit schemes and assess call data records in securities-related offences for schemes with public deposit valuing –

1) over Rs. 100 crore 2) over Rs. 200 core
3) over Rs. 500 crore 4) over Rs. 1,000 crore
5)None of these
Answer : over Rs. 100 crore
View Answer

Q87.
A scientific way of measuring, monitoring and managing the various risks that banks or financial institutions are exposed during the course of their operations is called ........
1) Asset Liability Management 2) Public Rating
3) Asset Classification 4) Asset Securitisation
5)Liability Classification
Answer : Asset Securitisation
View Answer

Q88.
SEBI issued draft regulations for infrastructure investment trusts. As per it the trusts can raise money either through a public issue or a private placement, with a minimum issue size of ........

1) Rs.50 crore 2) Rs.100 crore
3) Rs.300 crore 4) Rs. 250 crore
5)None of these
Answer : Rs. 250 crore
View Answer

Q89.
The Foreign Investment Promotion Board (FIPB) is a government body. Who is the Chairman of FIPB ?
1) Secretary, Department of Economic Affairs 2) Secretary, Department of Industrial Policy and Promotion
3) Secretary, Department of Commerce 4) Secretary, Ministry of External Affairs
5)None of these
Answer : Secretary, Department of Economic Affairs
View Answer

Q90.
Which of the following instruments of credit control adopted by the Reserve Bank of India (RBI) does not fall within 'general' or 'quantitative' methods of credit control ?
1) Stipulation of certain minimum margin in respect of advance against specified commodities 2) Open market operations
3) Bank rate 4) Variable reserve requirement
5)None of these
Answer : Stipulation of certain minimum margin in respect of advance against specified commodities
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook