Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q61.
As per the news appeared in some major newspapers India is number two in getting 'PE'. What is the full form of 'PE' as used in the financial world ?
1) Professional and Eco-friendly 2) Profitable Equity
3) Profitable and Economical 4) Private and Economical
5)Private Equity
Answer : Private Equity
View Answer

Q62.
Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services ?
1) SAT 2) NET
3) PAN 4) VAT
5)None of these
Answer : VAT
View Answer

Q63.
Which of the following is known as Plastic money ?
A) Demand Draft B) Credit Card    C) Debit Card

1) Only A 2) Only B
3) Only C 4) Both B and C
5)All A, B and C
Answer : Both B and C
View Answer

Q64.
Which among the following terms is NOT associated with banking sector ?  
1) Syndication 2) Sub-prime
3) Prime Meridian 4) Corporate finance
5)Sub-standard assets
Answer : Prime Meridian
View Answer

Q65.
Which institutions are associated with the regulation of finance-related activities in India ?
1) IFFCO 2) FMC
3) ICERT 4) IDBI
5)None of these
Answer : FMC
View Answer

Q66.
Which Acts enables banks to reduce their non-performing assets (NPAs) by adopting measures for recovery or reconstruction ?   
1) SARFAESI Act 2) State Bank of India Act
3) RBI Act 4) Banking Regulation Act
5)None of these
Answer : SARFAESI Act
View Answer

Q67.
At present, how many Regional Rural Banks (RRBs) are there in India ?
1) 56 2) 75
3) 84 4) 124
5)None of these
Answer : 56
View Answer

Q68.
Which institutions are formally known as the World Bank?
1) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) 2) Asian Development Fund (ADB)
3) International Monetary Fund (IMF) 4) World Trade Organisation (WTO)
5)None of these
Answer : International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
View Answer

Q69.
What is base rate ?
1) Interest charged by the RBI from PSBs on advances 2) Interest rate payable on fixed deposits
3) Interest rate payable on demand deposits 4) Minimum interest rate fixed by banks below which they generally do not lend
5)None of these
Answer : Minimum interest rate fixed by banks below which they generally do not lend
View Answer

Q70.
Which public sector non-banking entity is in the process of setting up around 3,000 of its own ATMs and 1.35 lakh micro-ATMs at its branches spread all across the country ?
1) LIC 2) Indian Railways
3) IRCTC 4) India Post
5)None of these
Answer : India Post
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook