Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q51.
The Government had appointed V K Shunglu committee to probe which one of the followings ? 
1) Allegation of corruption charges in the conduct of commonwealth games 2) Illegal iron ore mining’s in Goa and Karnataka
3) Misappropriation of funds under MGNERGA scheme 4) To look into the 2G spectrum allocation issue
5)None of these
Answer : Allegation of corruption charges in the conduct of commonwealth games
View Answer

Q52.
Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance ?
1) Internet Banking 2) Branch visits
3) Going to money lenders 4) Tele Banking
5)All of these
Answer : Going to money lenders
View Answer

Q53.
The proposed "National Urban Livelihoods Mission", would replace which of the following existing schemes? 
1) Swarna Jayanti Shahari Rozagar Yojana 2) Jawaharlal Nehru Urban Renewal Mission
3) Urban Infrastructure Development Scheme 4) Nehru Rozgar Yojana
5)None of these
Answer : Swarna Jayanti Shahari Rozagar Yojana
View Answer

Q54.
As per news items published in various newspapers, Italy has offered its help in developing 'SMEs' in India. What is the full form of 'SME' ?
1) Small and Monopolistic Economy 2) Small and Medium Enterprises
3) Speedy and Mechanical 4) Small and Medium Level Economy
5)None of these
Answer : Small and Medium Enterprises
View Answer

Q55.
If a person has received a sum of Rs. 10000 from his friend. He wants to deposit this sum in a bank under a condition of not to withdraw fully or partially for at least two years. He will be needed to open which type of account in the bank ?
1) Small savings account 2) Current account
3) Fixed deposit account 4) Demat account
5)None of these
Answer : Fixed deposit account
View Answer

Q56.
Many Banks these days are entering into business of offering loans against property. This business of the banks can be categorized under which of the following heads of banking ?

1) Corporate Banking 2) Personal Banking
3) Merchant Banking 4) Portfolio Management Service
5)None of these
Answer : Personal Banking
View Answer

Q57.
Many a times we read in financial newspapers a term/name NMCEX. What is the full form of the same ?
1) New Multi Capital Exchange 2) National Medium Commodity Exchange
3) National Multi Commodity Exchange 4) Net Marketable Commodity Exchange
5)None of these
Answer : National Multi Commodity Exchange
View Answer

Q58.
Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/Agency ?
1) ECGC 2) SEBI
3) SIDBI 4) Axis Bank
Answer : SEBI
View Answer

Q59.
Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country ?
1) Inflation 2) Sensex
3) Human Development Index 4) SLR
5)None of these
Answer : Human Development Index
View Answer

Q60.
Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance ?
1) Internet Banking 2) Branch visits
3) Going to money lenders 4) Tele Banking
5)None of these
Answer : Going to money lenders
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook