Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q41.
Which of  the  following is the full form of ‘BRA’ as used in banking industry ?
1) Brazilian and Russian Association 2) Banking Restructuring Act
3) Borrowing Risk Assessment 4) Banking Regulation Act
5)None of these
Answer : Banking Regulation Act
View Answer

Q42.
Which of the following is not among the six infrastructure industries that comprise the “Core Sector” ?
1) Crude oil 2) Petroleum refinery products.
3) Chemicals & Fertilizers. 4) Coal
5)All the above
Answer : All the above
View Answer

Q43.
Which of the following committees has given its recommendation on “Financial Inclusion” ?
1) Vaghul Committee 2) Raghuram Rajan Committee
3) Rakesh Mohan Committee 4) Kelkar Committee
5)None of these
Answer : Raghuram Rajan Committee
View Answer

Q44.
Which among the following is the oldest Public Sector Bank of India?
1) Punjab National Bank 2) Central Bank of India
3) Imperial Bank of India [ 4) Allahabad Bank
5)None of these
Answer : Allahabad Bank
View Answer

Q45.
What do you understand by Community Development programmes ?

1) Villages participation in the programme 2) A movement to promote better living for the whole community
3) A movement to promote better living for the whole community with the assistance of local Government 4) A movement designed to promote better living for the whole community with the active participation and on the initiative of the community
5)None of these
Answer : Villages participation in the programme
View Answer

Q46.
Which one of the following is a Self Employment Programme for Educated Unemployed Youth ?
1) Prime Minister’s Rozgar Yojana 2) Swaran Jayanti Sahakari Rozgar Yojana
3) National Social Assistance Programme 4) Swaran Jayanti Gram Swarozgar Yojana
5)None of these
Answer : Prime Minister’s Rozgar Yojana
View Answer

Q47.
In a Poverty Pyramid index, which one of the following segments of population face highest poverty risk ?
1) Formal wage employment 2) Informal Self Employment : Employers
3) Regular Informal Wage employment 4) Informal Self Employment own account
5)Casual Informal Wage Employment and domestic work
Answer : Formal wage employment
View Answer

Q48.
Many Banks these days are entering into business of offering loans against property. This business of the banks can be categorized under which of the following heads of banking ?
1) Corporate Banking 2) Personal Banking
3) Merchant Banking 4) Portfolio Management Service
5)None of these
Answer : Personal Banking
View Answer

Q49.
Recently, SEBI has issued Operational, Prudential, and Reporting Norms for AIFs. What does AIFs stands for ? 
1) Alternative Investment Funds 2) All India Funds
3) Alternative Institutional Funds 4) All the three above
5)None of the Above
Answer : Alternative Investment Funds
View Answer

Q50.
Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country ?
1) Inflation 2) Sensex
3) HDI 4) SLR
5)None of these
Answer : HDI
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook