Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q31.
Who headed the committee on revamping the public-private-partnership (PPP) model in India which recently submitted its report to the Union Govt.?
1) Bimal Jalan 2) Nachiket Mor
3) Rajiv Mehrishi 4) Vijay Kelkar
5)None of these
Answer : Vijay Kelkar
View Answer

Q32.
What is the main objective of Pradhan Mantri Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA) that was launched in 2015 ?
1) To encourage big infrastructure projects 2) To encourage small and medium enterprises
3) To encourage small banks 4) To encourage social and cultural activities
5)None of the above
Answer : To encourage small and medium enterprises
View Answer

Q33.
Which of the following statement is not correct about the aim of the Nationalization of banks ? 
1) Provision of adequate credit for agriculture, SME & exports 2) Removal of control by a few capitalists
3) Provision of credit to big industries only 4) Access of banking to masses
5)Encouragement of a new class of entrepreneurs
Answer : Provision of credit to big industries only
View Answer

Q34.
A cheque returned for insufficiency of funds. Payee will have right to issue notice and approach court of law for justice under section 138 of which act ? 
1) Indian Penal Code 2) Negotiable Instrument Act
3) Criminal Procedure Code 4) Payment and Settlement Act
5)Indian Contract Act
Answer : Negotiable Instrument Act
View Answer

Q35.
Base Rate is the rate below which no Bank can lend their funds. Who sets up this  â€˜Base Rate’ for Banks ? 
1) Individuals Banks Board 2) Ministry of Commerce
3) Ministry of Finance 4) RBI
5)Interest Rate Commission of India
Answer : Individuals Banks Board
View Answer

Q36.
As we read in the newspaper, the term  CDR , a banker talks about. What does it stands for ? 
1) Corporate Debt Restructuring 2) Corporate Debt Rollover
3) Company Debt Rollover 4) Corporate Deposit Restructuring
5)Company Deposit Restructuring
Answer : Corporate Debt Restructuring
View Answer

Q37.
Which of the following is the best expression about financial inclusion ?

1) To provide a permanent employment to the unemployed 2) To provide a 100 days job to all those who are in need of a job
3) To provide banking services to all those living in remote areas 4) To ensure that all financial transactions amounting Rs. 15,000/- and above are done through banks.
5)To provide finances for all
Answer : To provide banking services to all those living in remote areas
View Answer

Q38.
The formal or institutional credit delivery system in rural India comprises which of the following ?
(A) Cooperative Credit Institutions.
(B) Commercial Banks.
(C) Self-Help Groups
1) Only (A) &(B) 2) Only (C) & (D)
3) All (A), (B), (C) & (D) 4) Only (A), (B) & (C)
5)None of these.
Answer : Only (A), (B) & (C)
View Answer

Q39.
Which of the following services provided by a bank in India is not liable for Service Tax as per existing laws ?
1) Safe Deposit Lockers 2) Merchant Banking Services
3) Credit Cards 4) Discount earned on certain discounted bills
5)None of these
Answer : Credit Cards
View Answer

Q40.
Which of the following cannot be called a Debt Instrument as referred in financial transactions ?
1) Certificate of Deposits 2) Bonds
3) Commercial Papers 4) Stocks
5)Loans
Answer : Stocks
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook