Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q21.
A Non-Performing Asset (NPA) of a non-agricultural loan book shall be a loan or advance where___
1) Interest and/or instalment of principal remain overdue for 90 days in respect of term loan 2) The debtor is declared insolvent
3) Payment of interest/instalment of principal has been irregular 4) All of the above
5)None of these
Answer : Interest and/or instalment of principal remain overdue for 90 days in respect of term loan
View Answer

Q22.
A Worldwide financial messaging network which exchanges between banks and financial institutions is known as ---------- .
1) CHAPS 2) SWIFT
3) NEFT 4) SFMS
5)CHIPS
Answer : SWIFT
View Answer

Q23.
The financial assistance of loans of Rs.10,000 by a bank to very small borrower will be called - 
1) Business Finance 2) Government Finance
3) Micro Finance 4) KYC Finance
5)None of these
Answer : Micro Finance
View Answer

Q24.
Which programmed was instituted to help the farmers across timely and adequately credit ? 
1) Kishan Credit Card Yojana 2) MNREGA
3) RSBY 4) Aam Admi Bima Yojana
5)All of the above
Answer : Kishan Credit Card Yojana
View Answer

Q25.
The Reserve Bank of India was set-up on the recommendation of the which committee ?
1) Narasimham Committee 2) Hilton-Young Commission
3) Mahalanobis Committee 4) Fazal Ali Commission
5)None of these
Answer : Hilton-Young Commission
View Answer

Q26.
In India ,coins and subsidiary coins are issued by which of the following institution/organisation ?
1) Union Government 2) Ministry of finance
3) Reserve Bank of India 4) State Bank of India
5)None of these
Answer : Reserve Bank of India
View Answer

Q27.
The financial lender Bandhan Bank, started its operations during the Financial Year 2015. Where is its headquarters located ?
1) New Delhi 2) Mumbai
3) Chennai 4) Kolkata
5)None of these
Answer : Kolkata
View Answer

Q28.
As we read in the newspaper, the term ‘Transatlantic Trade and Investment Partnership’ (TTIP) came to news. It is a proposed ambitious trade agreement  between which institution/organisations ?
1) EU and ASEAN 2) India and EU
3) The US and the European Union (EU) 4) BRICS and ASEAN
5)None of these
Answer : The US and the European Union (EU)
View Answer

Q29.
Which of the following financial lender is the latest entrant in the Indian banking sector ?
1) IDFC Bank 2) SIDBI Bank
3) Kothari Pioneers 4) IDBI Bank
5)None of these
Answer : IDFC Bank
View Answer

Q30.
Which of the following is the chairman of the committee set up by the Union government to give recommendations for overhaul of the operations of the Indian Railways, which recommended the entry of private companies in operation and maintenance of railways, and pitched for attracting talent from outside ?
1) V K Saraswat 2) Bibek Debroy
3) Prof. Ramesh Chand 4) Suresh Prabhu
5)None of these
Answer : Bibek Debroy
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook