Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q11.
Which is the largest commercial bank in India ?
1) Reserve Bank of India(RBI) 2) State Bank of India(SBI)
3) ICICI Bank 4) Bank of India (BOI)
5)None of these
Answer : State Bank of India(SBI)
View Answer

Q12.
A commercial bank will launch a medium term note (MTN) programme to ------ .
1) Provide loans 2) Raise Funds
3) Sell Equity 4) Purchase shares
5)None of these
Answer : Raise Funds
View Answer

Q13.
Which stock exchange launched first carbon-based thematic index “Carbonex” ?
1) MCX Stock Exchange (MCX-SX) 2) National Stock Exchange (NSE)
3) Bombay Stock Exchange (BSE) 4) United Stock Exchange of India
5)None of these
Answer : Bombay Stock Exchange (BSE)
View Answer

Q14.
Which among the following is the regulator of the commodity market in India ?
1) NCDEX 2) SEBI
3) Forward Market Commission(FMC) 4) MCX
5)None of these
Answer : Forward Market Commission(FMC)
View Answer

Q15.
The difference between the outflow and inflow of foreign currency is known as --------- .
1) Foreign Exchange Reserves 2) Current Account Deficit
3) Fiscal Deficit 4) Balance of Payments
5)None of these
Answer : Current Account Deficit
View Answer

Q16.
The Cabinet Committee on Investments has been set-up to address which of the following___?
1) To submit a report on the hurdles creating bottle-necks on the economy 2) To boost big ticket investments and untangle red-tapism
3) To fast track disinvestment in PSUs 4) To attract foreign investment into India to attract foreign investment into India
5)None of these
Answer : To boost big ticket investments and untangle red-tapism
View Answer

Q17.
Why the Indirect taxes are termed regressive taxing mechanisms ?
1) They are charged at higher rates than direct taxes 2) They are charged the same for different income groups
3) They are charged the same for all income groups 4) None of the above is a correct reason
5)All of the above are correct
Answer : They are charged the same for all income groups
View Answer

Q18.
Which of the following best defines a floating-rate bond ?

1) A bond with a fixed interest rate and has better yield than varying interest rate bond 2) A bond with a fixed interest rate and has lower yield than varying interest rate bond
3) A bond with a varying interest rate and has better yield than fixed interest rate bond 4) A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
5)None of these
Answer : A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
View Answer

Q19.
Though ULIPs (Unit Linked Insurance Plan) are considered to be a better investment vehicle it has failed to capture the imagination of the retail investors in India because of which of the following reasons ?
1) Regulatory jurisdictional fight between SEBI and IRDA 2) They don’t offer better tax benefits
3) They offer lesser returns compared to traditional insurance policies 4) All of the above
5)None of these
Answer : Regulatory jurisdictional fight between SEBI and IRDA
View Answer

Q20.
Which one of the following is the new sub-category of the commercial real estate sector (CRE) as per the latest RBI directive ?
1) Residential projects 2) Commercial projects
3) Industrial projects 4) SEZ projects
5)None of these
Answer : Residential projects
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook