Awareness

ISBT Awareness for all banking PO,Clerk,IBPS PO,Railway,SSC,IAS,OAS Exams

Q171.
Which among the following organization has got the principal approval from the Reserve Bank of India (RBI) for establishing as well as operating White Label ATMs (WLAs) ?
1) Muthoot Finance 2) Union Bank of India
3) LIC (Life Corporation of India) 4) NICL (National Insurance Company Limited)
5)None of these
Answer : Muthoot Finance
View Answer

Q172.
Which of the following tool is used frequently by the RBI to control credit and monetary situations of the markets in the country?
1) Cash Reserve Ratio 2) Real Time Gross Settlement (RTGS)
3) Balance of Trade 4) Forward Trade Agreements
5)Electronic Clearing Service
Answer : Cash Reserve Ratio
View Answer

Q173.
Which of the following is not a tool in the hands of RBI to control the inflationary pressure in the country ?
1) Bank Rate 2) Special Drawing Rights (SDR)
3) Statutory Liquidity Ratio (SLR) 4) Cash Reserve Ratio (CRR)
5)None of these
Answer : Special Drawing Rights (SDR)
View Answer

Q174.
Which of the following best defines a floating-rate bond ?
1) A bond with a fixed interest rate and has better yield than varying interest rate bond 2) A bond with a fixed interest rate and has lower yield than varying interest rate bond
3) A bond with a varying interest rate and has better yield than fixed interest rate bond 4) A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
5)None of these
Answer : A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond
View Answer

Q175.
Though ULIPs (Unit Linked Insurance Plan) are considered to be a better investment vehicle it has failed to capture the imagination of the retail investors in India because of which of the following reasons ?
1) Regulatory jurisdictional fight between
SEBI and IRDA
2) They don’t offer better tax benefits
3) They offer lesser returns compared to traditional insurance policies 4) All of the above
5)None of these
Answer : Regulatory jurisdictional fight between
SEBI and IRDA
View Answer

Q176.
In which year 14 major commercial Banks were nationalized in India ?
1) 1968 2) 1969
3) 1980 4) 1982
5)None of these
Answer : 1969
View Answer

Q177.
Which of the following is not a social assistance programme launched by the Govt. of India ?

1) National Family Benefit Scheme 2) Annapurna Scheme
3) Indira Awaas Yojana 4) National Old Age Pension Scheme
5)All of the above
Answer : All of the above
View Answer

Q178.
In economy, the term QIP stands for___?
 
1) Qualif ied Invest ment Project 2) Qualified Institutional Placement
3) Quarterly Invest ment Programme 4) Quality Improvement Programme
Answer : Qualified Institutional Placement
View Answer

Q179.
Which among the following is not PKI-enabled electronic payments system introduced by RBI ?
1) CBLO 2) CTS
3) Forex Clearing 4) MICR
5)None of these
Answer : MICR
View Answer

Q180.
Which among the following organisations publishes the "Global Information Technology Report ", annually ?

1) World Economic Forum 2) World Trade Organisation
3) International Telecommunication Union 4) World Bank
5)None of these
Answer : World Economic Forum
View Answer


Suggested Links

Banking Quiz Daily Quiz

Find us on Facebook